Get Adobe Flash player

1. Ders (PHP’ye Giriş)

PHP Tarihçesi

PHP 1994 yılında Rasmus Lerdorf tarafından web sunucusuna koyduğu özgeçmişinin kaç kişi tarafından okunduğunu izlemek için geliştirmeye başlanmıştır. İlk başta bu versiyonlar halka açık olmamakla birlikte 1995 yılında Personal Home Page Tools adı altında diğer insanların kullanımına açık hale getirilmiştir. O yıllarda içerisinde çok basit bir iki makroyu anlayabilen ufak bir derleme motoru kişisel sayfalarda kullanılmaya alışık olunan bazı gereçleri bulunduran , misafir defteri , sayaç vb. uygulamaları barındıran bir araçtı. 1995 yılında derleme motoru tekrar yazılarak adına PHP/FI V2 denildi ve bu sürüm Rasmus tarafından yazılan ve HTML form bilgilerini işleyebilen bir yapıya sahipti buna MySQL desteğini de ekleyince PHP/FI tam anlamıyla doğmuş oldu. Bir çok kişinin desteği ve kendi yazdıkları kodları paylaşmaları sonucu çok hızlı bir şekilde gelişti ve 1997 de Zeev Suraski ve Andi Gutmans tarafından tamamen yeniden yazılan derleme motoru PHP V3 için bir taban oluşturdu. Sonra PHP V4 çıktı ve bu sürümde PHP V3 gibi sıfırdan yeniden yazıldı. Enson 5.3.3 versiyonu bulunan dilin önceki versiyonlarının geliştirilmesi durduruldu.

PHP Nedir?

Platformdan bağımsız (Windows,Linux, Etc.) çalışabilen sunucu taraflı, Html gömülü betik dilidir. Perl, C/C++ tipinde script dilidir. Bu dillere aşina olanlar ve herhangi bir programlama dilini bilenler PHP yi fazla vakit kaybetmeden öğrenebilirler.
Oracle, Adabas D, Sybase, FilePro, mSQL, Velocis, mySQL, Informix, Solid,dBase, ODBD Unix dbm ve PostgreSQL veritabanlarıyla güvenli iletişim kurabilir ve IMAP, SNMP, NNTP , POP3 , HTTP servislerine bağlantı kurabilmektedir.
Platform olarak “Linux & Apache & MySQL” kullanılması en yaygın ve önerilendir. Siz kendi sisteminizde de sorunsuz kullanabilirsiniz.

Windows için PHP kurulumu

http://www.php.net adresinden PHP son sürümünü bilgisayarınıza indirip kurabileceğiniz gibi, Easy PHP, XAMPP, WAMP gibi Php ve MySQL kuurlumlarını otomatik yapan paketleri kullanarak kurulum yapmanız mümkün.

Linux için PHP kurulumu

http://www.php.net adresinden tar.gz dosyasını indirip install.txt dosyası eşliğinde kurulumu yapabilirsiniz yada php nin RPM, binary dosyasını indirerek derlemekle uğraşmayıp sisteminize php yi kurabilirsiniz. Yeni Linux sürümleri rpm ve apt paketlerini tek komut ile çekip kurabilme yetneğine kavuştu. Linux sürümünüze göre komutları nternetten araştırabilirsiniz. Bunun yanında Linux için Apache, Mysql ve Php üçlüsünü bilgisayarınıza kurabileceğiniz çeşitli paket programlar da var.

Daha ayrıntılı bilgi için Php.net FAQ bölümüne yada www.google.com arama motorundan “How do I install Apache, MySQL, PHP on Linux” gibi anahtar kelimelerle bir çok siteye ulaşabilirsiniz…

PHP ile ilk programımız

Php sürümü, Çevre değişkenleri ile ilgili bilgilere aşağıdaki kodu metin editörü ile yazıp info.php alarak kaydedin ve tarayıcıdan önizlemesine bakın.

<html>
<?php phpinfo(); ?>
</html>

Ve ilk Php scriptimizi de yazalım.

<?php
$degisken = " Dünya";
print ("Merhaba $degisken\n");
?>
Share

Leave a Reply

Sayfa İçinde Ara
Son Yorumlar
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031