Get Adobe Flash player

Ankara’da Aile Hekimliği Uygulaması Başladı

Aile hekimliği uygulaması Ankara’da başladı!!
Her aileye aile hekimi. Aile hekiminiz kim? Aile hekiminizi öğrenin !!! Aile hekimi sorgulama panelini haber içeriğinde görebilirsiniz. Yıl sonuna kadar Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak aile hekimliği uygulaması bugünden itibaren başkentte başladı. İl genelinde toplam bin 247 aile hekim…inin görev yapacağı Ankara’da her 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşüyor.
Uygulama kapsamında, aile hekimine gitmeden hastaneden hizmet alabilecek olan vatandaş, hekim seçme hakkı uyarınca, hekimini il içinde ve 3 aydan erken olmamak koşuluyla sınırsız değiştirebilecek. Vatandaş, aile hekimliği hizmeti karşılığında katılım payı dahil hiçbir ücret ödemeyecek.
Ankara Vali Yardımcısı Celal Dinçer ile İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, Aile Hekimliğinin uygulandığı Gölbaşı Ertuğrul Gazi Aile Sağlık Merkezi’nde bulundu.
Daha önce Aile hekimliği hizmeti verilen bir yerden göreve gelen ve mülki amiri olarak uygulamayı sahada gören Vali Yardımcısı Dinçer, Aile Hekimliği’nin Türk Sağlık tarihinde bir dönüm noktası olduğunu ve yıl sonuna kadar tüm illerde yaygınlaşacağını söyledi.AİLE HEKİMİNİZ KİM ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
http://212.174.226.209/asmah/ahsor.aspx
Dinçer, Başkentte bugün sabah saat 08.00 itibariyle başladığını, bugüne kadar 3 binin üzerinde hekimin eğitimden geçirildiğini, hekim ve yardımcı personelin yetiştirildiğini ve son olarak da noter huzurunda kura ile atamalarının yapıldığını anlattı. Şu anda Ankara’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkesin TC kimlik numarasıyla hizmetten yararlanabileceğini belirten Dinçer, “Herkes TC kimlik numarasıyla hangi aile hekimine bağlı olduğunu öğrenebilir ve bağlı bulunduğu merkeze giderek tedavisini yaptırabilir” dedi.
Dinçer, Aile hekiminde kişinin tüm sağlık bilgilerinin ve tedavilerinin kayıt altına alınacağını vurgulayarak, “Örneğin, Finlandiya’da 150 yıldır bir kişinin sağlık dosyası saklanıyor. Biz de niçin olmasın? Hastalar, farklı yerlerde tedavi görüyor, ama bunların nerede ve ne yapıldığına dair kayıt tam olarak bulunamıyordu. Şimdi düzenli kayıt sistemi olacak. Sistemin ikinci aşamasında, farklı merkezlerde dahi gördüğü tüm tedavilerin Aile Hekimine bildirimi sağlanacak. Böylece, hastanın tüm bilgileri bir yerde tutulmuş olacak” diye konuştu.
Yurt dışı uygulamasından örnek veren Dinçer, “Yurt dışında kişinin bağlı bulunduğu aile hekimi, ileri tetkik gerektiren sağlık sorununu tespit ettiğinde hastanelerden randevuyu da kendisi alıyor., yerinizi ayarlıyor, hatta bu hastaneye sevk için gerekli aracı da temin ediyor. İnşallah Türkiye bu günleri de görecek” dedi.
“Aile hekimine başvurmadan hastaneye gidilebilecek”
Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy da Başkentte şu an için toplam bin 247 aile hekimin görev yapacağını, her 3 bin 500 kişiye bir hekimin düşeceğini bildirdi.
Sayının ihtiyaç doğrultusunda zamanla artırılarak her 2 bin kişiye bir aile hekiminin düşmesinin planlandığını söyleyen Aksoy, uygulama öncesinde birinci basamakta sağlık ocaklarında 810 hekimin görev yaptığını anımsattı.
Ankara’da görevli hekimlerden 110’nun 3 yıl uzmanlık eğitimi almış aile hekimliği uzmanları olduğunu anlatan Aksoy, sayının yıllar içinde artarak tamamının uzman hekimlerden oluşacağını belirtti.
Aile hekimine başvurmadan hastaneye gidilebilecek
Aksoy, hastaneden hizmet alınabilmesi için sevk zincirine gerek olmadığını ifade ederek, “Çünkü, 2 bin kişiye bir aile hekimi düşmeden, sevk zinciri konursa, sistem kilitlenir. Aile hekimine gidilmeden hastaneye gidilememesi ile ilgili bir sınırlama Bakanlığımız ve hükümetimiz tarafından yapılmadı. İdeali, aile hekimine başvurulmadan hastaneye gidilmemesidir. Biz, geliştirdiğimiz Türkiye modelinde, hekim sayımızı dikkate aldık. Bugün aile hekimine uğramadan hastaneye gitmeyin dersek, hastaneler birden rahatlar ama aile hekimlerine yığılma olur ve görevlerini yapamaz hale gelir” diye konuştu.
Aile hekimlerinin hastanelerde değil kendi ofislerinde hizmet vereceklerini belirten Aksoy’un verdiği bilgiye göre, Ankara’da aile hekimlerinden sadece 4’ünün ofisi Bala’daki entegre ilçe hastanesinin içinde olacak. Burada görev yapan aile hekimleri, hasta yatışı yapabilecek ve hastanenin imkanlarını kullanabilecek.
Bunun dışındaki aile hekimleri ise ofislerinde hizmet verecek.
Hiçbir sosyal güvence aranmayacak
Mevcut sağlık ocaklarının isimleri “Aile Sağlık Merkezi” olarak değiştirilerek, aile hekimlerince ofis olarak kullanılacak. Bu merkezlerde, sağlık ocaklarında yapılabilecek her türlü sağlık hizmeti verilebilecek. Buna ilaveten Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine ultrason gibi bazı teşhis cihazlarını temin etmeleri için teşvik de bulunacak, daha fazla ücret ödemesi yapacak.
Aile Sağlık Merkezlerinde acil müdahale odası olacak ve kan alınarak basit tetkikler yapılabilecek.
Vatandaşlar, aile hekimini İl Sağlık Müdürlüğü’nün internet sitesindeki ilgili bölümünden vatandaşlık numaralarını girerek öğrenebilecekler. Aile hekimine başvuruda nüfus cüzdanı yeterli olacak. Ayrıca hiçbir sosyal güvence aranmayacak.

Hekim, 3 aydan erken olmamak koşuluyla değiştirilebilecek
Hekim seçme hakkını vatandaşlar, hiçbir neden göstermeksizin il içinde ve 3 aydan erken olmamak koşuluyla sınırsız kullanabilecekler. Bunun için hekimin değiştirilmek istendiğine dair bir dilekçenin İl Sağlık Müdürlüğü ya da İlçe Sağlık Grup Başkanlığına verilmesi yeterli olacak.
Farklı bir şehre gidildiğinde ya da misafir gelindiğinde vatandaşlar, herhangi bir aile hekimine başvurabilecek.
Aile hekimine başvurulmadan hastaneye gidilebilecek. Hastaneden hizmet alındığında katılım payı adı altında bir ücret alınırken, aile hekimine gidildiğinde katılım payı dahil hiçbir ücret alınmayacak. Hastaneden hizmet alınması için sevk gerekmeyecek. Yani özel hastane ve devlet hastanelerine gidişte mevcut uygulama sürecek.
Kayıt sayısı binden az olan hekimin sözleşmesi iptal edilecek
Hekimlerin kendilerini geliştirmeleri hedeflenen sistemde, aile hekimi başarısı kadar hizmet verebilecek. Bir aile hekimi, en fazla 4 bin, en az bin kayıt alabilecek ve kayıt sayısı binden az olan aile hekiminin sözleşmesi iptal edilecek.
Hekimler, haftada 40 saatten az çalışamayacak. Aile hekiminin yanında, maaşı devlet tarafından ödenen bir aile sağlık elemanı olacak. Uygulama gereğince aile hekimleri vatandaşların sağlık kayıtlarını tutacak.
Zamanla bu bilgilerin tüm hastanelerde ve Sosyal Güvenlik Kurumu’yla paylaşılabilir bir sisteme geçirilmesi sağlanacak. Böylece, bir kişiye yapılan tüm tetkikler, sonuçları, hastalıkları, öyküsü bilgisayarda olacak ve istenildiğinde tüm bilgilere ulaşılacak. Sistemle, hastanede yapılan işlemler de aile hekimi tarafından görülebilecek.
Koruyucu hizmetlerden de sorumlu olacaklar
Aile hekimleri tedavi edici hizmetlerin dışında koruyu hizmetlerden de sorumlu olacak. Bu kapsamda, bölgesindeki gebe, kronik hasta, bebek ve engelli vatandaşların takibini de yapacak. Bu kişilerin kontrol için kendisine gelmemesi halinde, kişilerle temas kurarak takiplerini yaptırıp yaptırmadığını, aşıların tamamlanıp tamamlanmadığını ve tedavinin nerede ne zaman yapıldığına dair bilgileri ile ilgili kayıt tutacak. Bunun dışında rehabilite edici hekimlik görevini de üstlenecek, psikiyatrik sorunu olan ya da kendisine gelemeyecek
durumda olduğu hastaları, kendi evlerinde ziyaret edecek, bakım ve tedavilerini yapacak. Engelli vatandaşların sağlık sorunlarının takibinde de mahalle muhtarını bilgilendirecek ve yardım için katkı sağlayacak. Sağlık danışmanlığı da yapacak olan aile hekimleri, yılda bir kez bölgesine giren 3 bin 500 kişiyi görmeye özen gösterecek.
Öte yandan, aile hekimlerinin bilgisayarındaki sistem sayesinde o gün için aşı yapılması gereken kişi için bilgisayar uyarı sinyali verecek. Hekim de bu doğrultuda, ilgili hastayı arayarak takibini yapacak.
Sistem nasıl işliyor?
Aile hekimi Dr. Vecihi Murat Kutlay da sistemi şöyle anlattı:
“Bize kayıtlı 3 bin 500 kişi verilmiş durumda. Bunları Bakanlığın veri tabanından bilgisayarlarımıza yükledik. Bir program aracığıyla onların tüm hasta kayıtlarını, geçmişteki hastalıklarını ve kullandıkları ilaçları birbiriyle çaprazlama sistemi ile doğrulayarak kayıtlarımıza geçiriyoruz. Daha sonra vatandaşımız bize müracaat ettiğinde TC kimlik numarasıyla başvuruyor. Biz, ilgili doktora yönlendiriyoruz ve muayenesi yapılıyor.”
İSTANBUL’DA AİLE HEKİMLERİ BELİRLENİYOR
İstanbul’da 1 Kasımdan itibaren başlayacak olan Aile Hekimliği uygulaması kapsamında görev yapacak 3 bin 645 aile hekiminden yaklaşık 800’ü yerleştirildi. Yerleştirmeler 4 günde tamamlanacak.
İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, “Her aile hekimine ortalama 3 bin 500 kişi düşecek şekilde planlama yapıldı” dedi.
Share

Leave a Reply

Sayfa İçinde Ara
Son Yorumlar
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031