Get Adobe Flash player

Mavi bilgisayar İflas Etti

Son yıllarda çok hızlı ve dengesiz büyümesiyle dikkatleri üzerine çeken Mavi Bilgisayar henüz doğrulanamayan kaynaklardan alınan bilgilere göre Ankara’daki 5 adet mağazasındaki ürünleri tırlar ile boşalttı. Mavi Bilgisayarın Web sitesinde iflas ya da kapatma ile ilgili herhangi bir haber yazmazken, telefonlarına cevap verilmiyor, e-posta mesajlarına geri dönülmüyor. Mavi bilgisayar; bilindiği üzere Şehit Adem Yavuz Sokak’ta 2. el bilgisayar parçası satan küçük bir bilgisayarcıyken, web sayfasından yapmış olduğu promosyonlar ile web sayfası üzerinden satışlarına ağırlık vermiş, bundan sonra da hızla büyüyerek, mağaza sayısını 5 e çıkarmıştı. İflasını hızlandıran etkenler arasında Şehit Adem Yavuz Sokak’taki en işlek mağazasını kapatması, MediaMarkt, Vatan Bilgisayar  benzeri teknoloji şirketlerinin piyasaya çok güçlü girmesi ve Mavi Bilgisayar’ın çok dengesiz büyümesi gösteriliyor.

Ek: Şu an itibarı ile web sayfası da kapanmıştır.

Darkhardware’deki @FRINGER takma adlı kişinin Mavi bilgisayar Hakkındaki yazdıkları

“selamlar
arkadaslar ilk defa forma uye oldum bazı bilgiler aktrmak icin. oncelikle konunun heyecanı ile imla yanlıslarmı mazur gorun .
1.calısalara ve magdur musterilere sabır diliyorum. kimseyi asmadan yargılasınlar. o insanlar batmayı hesap ederek bu ise girmediler.
2 malları bosaltan o tırlar farklı isimde firma acmak icin degil borcların bulundugu bazı firmalara mal iadesi icin firmaların aracları oldugunu ogrendim.
3. sektorde kar marjı gercekten dusuk %3-4 gibi butun kira eleman vergi diger giderleri topladıgınızda bunları karsılamak icin kac milyon dolar lazım gelir hesaplayın. bu sektorde is karla degil ciro ile yurur. donderebilirsen buyuyor gorunursunuz. olay sudur mavi buyuk distributorlerle ayda 2-3 milyon dolar calısabilen bir firmaydı . hızlı donemlerde stok devir hızı 20 gun idi. (ekim-mart) diger donemlerde bu 2-3 aya kadar dusebiliyor tahminimce. dusunun kont gibi bir distributor (musvettesi – olayların kanatimce atesleyicisi) calısma (acık hesap limitinizi 1,5-2 milyon dolardan 100-200 bine indiriyor. cekleri ve odemeleri sıkıstırarak asıl isi dongu olan firmayı kıskaca alıyor. dogal olarak stogunuzda 10-15 milyon dolarlık malzemeyi 20 gunde satıp odeme yapmanız dusunulemez. burada tabiki planlama ve muhasebe hatasıda olabilir ama birine sen aslansın sen kaplansın deyip sonra umugunu sıkmak imf takdigi gibi.
4 neden kredi kullanılıp durum asılmadı? tahminim hamza beyin inancı geregi pek fazla kredi faiz islerine bulasmak istememesi gibi. bu arada kredi sartlarının agırlıgı maliyein yuksek olusuda cok onemli faktorler . birde ha deyince kredi alamayısınız farklı bir konu.
5. yorum yapanların sunu bilmesini isterimki batmakta olan bu firma elemanlarının maaslarını odemis son ay sigortalarını yatırmıstır. bunu kafanızda canladırın lutfen. batan bir firma neden bunu yapsın.
6. bu buyume nasıl oldu? kampanya ve internet satısının gucu ve reklam etkisi ile kazanılan para (kar degil ciro)(vade farkından kaynaklanan) baska sektorlere ve yatırımlara aktarılmadı. yoksa hamza bey mulk zengini olabilirdi. aynı sektorde buyumeyi tercih etti.
7 firmanın buyuk ortaklarından parelel ithalatı firmaya dahil eden ve dogubank mallarının bu firmada satılmasını saglayan kisinin koydugu parayı (veya buyuk kısmını) alarak 3 ay once ayrılması nakit dengesini iyiden iyiye bozmustur. iyisiyle kotusuyle yaklasık 200 kisinin ekmek yedigi, kimileirne gore kazık kimilerine gore muthis bir alternatif firma gitti ve formlarda bahsedilen gibi farkli bir isimde gelmeyecek. sunu belirtmek isterimki hamza bey hak yiyecek bir insan degil . tahmin ediyorum su an firmalarla gorusuyor. en kotu ihtimal isim hakkını ve kurdugu sistemi satarak hak sahiplarine dagıtacaktır. kriz bu sektoru cok kotu vurdu. bu firmanın patronları cok rahat %30 -35 indirim yapıp 10-15 milyon dolarla ortadan kaybolmayı cok rahat becerebilecek insanlar ama bunu yapmadılar. herkesten biraz sabır ve metanet bekliyorum eski bir mavi personeli olarak.. lutfen sozlerimi carpıtarak cesitli polemikler yapmayın.”

Share

2 Responses to “Mavi bilgisayar İflas Etti”

  • Ozlem Yilhan:

    Sevgili Eren,

    Tesadufen, Mavi Bilgisayr hakkinda haber ararken blog’unu gordum. Gercekten cok uzucu bir durum. Bu ortamda olabilecek seylerden biri. Diger firmalar ne yapacak, merak ediyorum. Mavi’nin hemen arkasindaki Vatan mesela… Umarim; ayni seyler kimsenin basina gelmez…

    Blog’un hayirli olsun… Sanirim blogger degil burasi. Takip ettiklerim arasina alamiyorum..

    Sevgiler…

  • ilkin:

    Benim bu firma acilandan beri iletisimim oldu ve ilk cukurambardaki magaza yonetmeni ile dialogum oldu ve ona dolandiricilik yaptiklarini ve fiyatlarini nasil ve neye gore ayarladiklarini sordum.Onlar cevapi ise bu seni alakdar etmez dediler,bende onlara dedimki oyleyse ben size eski brosurlerinizi gostereyim sonarada gidib markani turkiyeye getiren sirkete gideyim bakalim onlar ne diyor.Sonra birisini aradilar oda onlara istedigimi yani fiyati chaktirilmamis shekilde vermemelerini soyledi.Sonuc olarak bunu soylemem gerek ki bunu yonetenler yurtdisindan vergisiz esya getiriyor ve onu sanki turkiyedeki dagitimcidan aldiklarini sahte belgelerle gosteriyorlardi.Orda benim bir kach arkadasim Asus markasi icin ozel olarak calisiyorlardi ve diyorlardi ki Asus onlarin teknik servisinden gelen anakartlari turkiyeye getirmemis yani???? Arkadasim sen bunlari bilmemis olabilirsin veye bilererek soylemeyede bilirsin ama ortada buyuk bir olay var ve bence burda gumrukun de buyuk rolu var.saygilar

Leave a Reply

Sayfa İçinde Ara
Son Yorumlar
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031